Referenciaadatokat állíthat elő az NX Studio porszemcse-eltávolító funkciója számára. A porszemcse-eltávolítás a NEF (RAW) képek feldolgozása során csökkenti a fényképezőgép képérzékelőjének elülső felületére tapadt por hatását. További információkat az NX Studio online súgójában talál.

A Porszemcse-eltávolít. ref.képe beállítás csak akkor használható, ha CPU objektív van a fényképezőgépen. Legalább 50 mm-es gyújtótávolságú objektív használata ajánlott. Zoom objektív esetén használja a legnagyobb zoomot.

 1. Megadhatja az indítási beállítást.

  Jelölje ki az alábbi lehetőségek egyikét, és nyomja meg az J gombot. Ha a porszemcse-eltávolítás referenciaadatainak előállítása nélkül szeretne kilépni, nyomja meg a G gombot.

  • Indítás: Megjelenik egy üzenet, a keresőben és a funkciókijelzőn pedig láthatóvá válik a „rEF” felirat.
  • Érzékelő tisztítása, majd indít.: Ezzel a beállítással indítás előtt tisztíthatja meg a képérzékelőt. A tisztítás befejezését követően megjelenik egy üzenet, a keresőben és a funkciókijelzőn pedig láthatóvá válik a „rEF” felirat.

 2. A keresőben állítsa a képet egy homogén fehér tárgyra.

  Az objektívet tartsa körülbelül tíz centiméter távolságra egy jól megvilágított, egyszínű fehér tárgytól, állítsa be úgy a témát, hogy az kitöltse a keresőt, majd nyomja le félig a kioldógombot.

  Automatikus élességállítás módban az élesség automatikusan végtelenre áll; kézi élességállítás esetén állítsa manuálisan végtelenre az élességet.

 3. Állítsa elő a porszemcse-eltávolítás referenciaadatait.

  A porszemcse-eltávolítási referenciaadatok megszerzéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot. A kioldógomb megnyomásakor a monitor kikapcsol.

  Ha a referenciatéma túl világos vagy túl sötét, a fényképezőgép esetleg nem tudja létrehozni a porszemcse-eltávolítás referenciaadatait, ekkor egy üzenet jelenik meg. Válasszon más referenciatémát, és ismételje meg a műveletet az 1. lépéstől kezdve.

A képérzékelő tisztítása

A képérzékelő tisztítását megelőzően rögzített porszemcse-eltávolítási referenciaadatok nem használhatók a képérzékelő tisztítása után készített fényképekkel. Csak akkor válassza az Érzékelő tisztítása, majd indít. beállítást, ha a porszemcse-eltávolítási referenciaadatokat nem kívánja használni a már meglévő képekkel.

Porszemcse-eltávolítási referenciaadatok

Ugyanezek a referenciaadatok felhasználhatók más objektívvel vagy eltérő rekeszértékkel készített fényképekhez is. A referenciaképek nem jeleníthetők meg számítógépes képkezelő szoftverek használatával. A referenciaképek fényképezőgépen való megjelenítésekor rácsos minta jelenik meg.