Megadhatja a fényképezőgép vakupapucsára rögzített külső vakuegységek vakuvezérlési módját, valamint módosíthatja a vakus fényképezés beállításait. A több vakuegységet alkalmazó távoli vakus fényképezésről a „Külső vakuegységek” részben tájékozódhat (0 Külső vakuegységek).

Vakuvezérlési mód

Ha SB-5000, SB-500, SB-400 vagy SB-300 egységet csatlakoztatott a fényképezőgéphez, akkor a vakuvezérlési módot, a vakuszintet és az egyéb vakus beállításokat módosíthatja a fényképezés menü Vakuvezérlés > Vakuvezérlési mód elemében (SB-5000 külső vaku használata esetén ezeket a beállításokat a vakuegység vezérlőivel is módosíthatja). A rendelkezésre álló beállítások a használt vakutípus függvényében eltérőek, míg a Vakuvezérlési mód menüpont alatt megjelenő beállítások a kiválasztott mód függvényében változnak. Más vakuegységek beállításai kizárólag a vakuegység vezérlőivel változtathatók.

  • TTL: i-TTL mód. SB-500, SB-400 és SB-300 használata esetén a vakukompenzáció a W (M) gombbal állítható.
  • Automatikus külső vaku: Ebben a módban a vakuteljesítmény automatikusan a témáról visszaverődő fény mennyiségéhez igazodik; vakukompenzáció is használható. Az automatikus külső vaku mód támogatja az „automatikus rekesz” (qA) és a „nem-TTL automatikus” (A) mód használatát; automatikusan nem-TTL automatikus mód lép érvénybe akkor, ha nem-CPU objektívet csatlakoztatott anélkül, hogy a beállítás menü Nem-CPU objektív adatai menüpontjában megadta volna a gyújtótávolságot és a maximális rekeszt (0 Nem-CPU objektív adatai). További részletekről a vakuegység használati útmutatójában olvashat.
  • Távolságprioritásos kézi: Adja meg a témától való távolságot, a készülék ez alapján automatikusan meghatározza a vakuteljesítményt. Vakukompenzáció is használható.
  • Kézi: A vakuszint kézi beállítása.
  • Ismétlő vakuzás: A vaku a zár nyitva tartása közben egymás után többször villan, többszörös expozíció hatását keltve a képen. Adja meg a vakuszintet (Teljesítm.), az egység által kibocsátott villantások maximális számát (Alkalom), valamint a másodpercenkénti villantások számát (Frekvencia, Hertzben mérve). Az Alkalom menüpontban rendelkezésre álló beállítások a Teljesítm. és a Frekvencia menüpontban megadott értéktől függően eltérőek; részletekért lásd a vakuegységhez mellékelt dokumentációt.

Vezeték nélküli vakuzás beállításai

Módosíthatja a több távoli vakuegység egyidejű vezeték nélküli vezérlését lehetővé tévő beállításokat. Ez a beállítás csak akkor áll rendelkezésre, ha SB-5000 vagy SB-500 vakuegység, illetve WR-R10 vezeték nélküli távvezérlő van a fényképezőgépre szerelve.

A WR-R10 egység

A WR-R10 egység használatához WR-A10 adapter szükséges. A WR-R10 távvezérlőn futó firmware-t mindenképpen frissítse a legújabb (3.0-ás vagy későbbi) verzióra; a firmware frissítésével kapcsolatos információkért látogasson el a lakóhelyére vonatkozó Nikon honlapra.

Távoli vakuvezérlés

Távoli vakus fényképezéshez az alábbi beállítások állnak rendelkezésre.

Rádiós távoli vakuegység adatai

Megtekintheti a jelenleg rádiós AWL kapcsolattal vezérelt vakuegységeket.