За вашия фотоапарат Nikon са налични различни аксесоари.

Източници на захранване
 • EN-EL15b акумулаторна литиево-йонна батерия: Допълнителни батерии EN-EL15b се предлагат от местните търговци на дребно и сервизни представители на Nikon. Батерии EN-EL15c/EN-EL15a/EN-EL15 също могат да се използват. Имайте предвид обаче, че няма да можете да правите толкова снимки с едно зареждане, когато използвате батерии EN-EL15a/EN-EL15 (0 Издръжливост на батерията).
 • Зарядно устройство за батерии MH-25a: MH-25a може да се използва за презареждане на батерии EN-EL15b. Зарядни устройства за батерии MH-25 също могат да се използват.
 • Батериен пакет MB-N10: Батериен пакет за безогледални фотоапарати Nikon. Прикрепен към фотоапарата, той позволява използването на две акумулаторни литиево-йонни батерии EN-EL15b като източник на захранване.
 • Захранващ адаптер за зареждане на батерията във фотоапарата EH-7P: EH-7P може да се използва за зареждане на батерии EN-EL15c/EN-EL15b във фотоапарата (батерията се зарежда само когато фотоапаратът е изключен). Не може да се използва за зареждане на батерии EN-EL15a/EN-EL15.
 • Конектор за захранването EP-5B и захранващи адаптери EH-5c и EH-5b: Тези аксесоари могат да се използват за захранване на фотоапарата за продължителни периоди от време. Изисква се EP-5B за свързване на фотоапарата към EH-5c/EH-5b; вижте „Прикачване на конектор за захранването и захранващ адаптер“ (0 Прикачване на конектор за захранването и захранващ адаптер) за подробности.
Филтри
 • Филтри с неутрален цвят (NC) могат да се използват за защита на обектива.
 • За да предотвратите появата на фантоми, избягвайте употребата на филтри, когато обектът е застанал срещу ярка светлина, или когато има източник на ярка светлина в кадъра.
 • Препоръчва се централно претеглено измерване, ако матричното измерване не даде желаните резултати за филтри с фактори за компенсация на експозицията (фактори на филтри) над 1× (Y44, Y48, Y52, O56, R60, X0, X1, C-PL, ND2S, ND4, ND4S, ND8, ND8S, ND400, A2, A12, B2, B8, B12). Разгледайте ръководството на филтъра за подробности.
 • Филтри, които са предназначени за използване при снимане със специални ефекти, могат да попречат на автоматичното фокусиране или на индикатора за фокусиране (I).
Адаптери за байонет Адаптер за байонет FTZ (0 Ръководство на потребителя на адаптер за байонет FTZ)
Кабели за дистанционно управление Кабел за дистанционно управление MC-DC2 (дължина 1 м): Когато е свързан към порта за аксесоари на фотоапарата, MC-DC2 може да се използва за отдалечено освобождаване на затвора.
GPS устройства GPS устройство GP-1/GP-1A: Когато е свързан към порта за аксесоари на фотоапарата, съществуващи GP-1/GP-1A устройства могат да се използват за запис на текуща географска ширина и дължина, надморска височина и UTC (координирано универсално време) със снимки, направени с фотоапарата. Обърнете внимание, че производството на GP-1/GP-1A е приключило.
USB кабели
 • USB кабел UC-E24: USB кабел с конектор тип C за свързване с фотоапарата и конектор тип A за свързване с USB устройството.
 • USB кабел UC-E25: USB кабел с два конектора тип C.
HDMI кабели HDMI кабел HC-E1: HDMI кабел с конектор тип C за връзка с фотоапарата и конектор тип A за връзка с HDMI устройства.
Адаптери за гореща обувка AS-15 адаптер за извода за синхронизация: Монтирайте AS-15 върху клемата на фотоапарата, за да свържете студийните светлини или друго оборудване за светкавица чрез извод за синхронизация.
Капачета на гнездото за аксесоари Капаче на гнездото за аксесоари BS-1: Капаче, което защитава гнездото за аксесоари, когато няма поставена светкавица.
Капачки на тялото на фотоапарата Капачка на тялото на фотоапарата BF-N1: Капачката на тялото на фотоапарата предотвратява навлизането на прах във фотоапарата, когато обективът не е на мястото си.
Безжични предаватели

Безжичен предавател WT-7: Използвайте WT-7, за да прехвърлите снимки през безжична мрежа, за управление на фотоапарата от компютър, поддържащ Camera Control Pro 2 (продава се отделно), или за да правите и да търсите снимки дистанционно от компютър или смарт устройство.

Забележка: Когато се използва безжичен предавател, са необходими безжична мрежа и някои основни познания за безжична мрежа. Уверете се, че сте актуализирали софтуера на безжичния предавател към най-новата версия.

Безжични дистанционни управления
 • Безжично дистанционно управление WR-R10/Безжично дистанционно управление WR-T10: Когато безжично дистанционно управление WR-R10 е прикрепено към порта за аксесоари, фотоапаратът може да се управлява безжично чрез безжично дистанционно управление WR-T10 (когато свързвате WR-R10, се уверете, че капакът на порта за аксесоари и конекторите за HDMI и USB е напълно отворен). WR-R10 може да се използва и за управление на радио управлявани светкавици. За синхронизирано освобождаване, включващо повече от един фотоапарат, подгответе няколко фотоапарата с прикрепени сдвоени устройства WR-R10.
 • Безжично дистанционно управление WR-1: Устройствата WR-1 се използват с безжични дистанционни управления WR-R10 или с безжични дистанционни управления WR-T10, или с други дистанционни управления WR-1, където WR-1 функционира или като предавател, или като приемник. Като предавател WR-1 може да се използва за управление на фотоапарата и за снимане чрез сигнали, предавани към приемник (WR-R10 или втори WR-1), свързан към порта за аксесоари на фотоапарата, докато като приемник получава дистанционни команди от WR-T10 или отделен предавател WR-1.

Забележка: Уверете се, че фърмуерът на WR-R10 и WR-1 е бил актуализиран до най-новата версия (версия на фърмуера на WR-R10 3.0 или по-нова и версия на фърмуера на WR-1 1.0.1 или по-нова). За информация относно актуализирането на фърмуера, посетете уебсайта на Nikon за вашия регион. Консултирайте се със сервизен представител, оторизиран от Nikon, когато актуализирате фърмуера за WR-R10 от версии преди версия 2.0 до версия 3.0 или по-нова.

Аксесоари за окуляра на визьора

Гумен наочник DK-29: DK-29 прави изображението във визьора по-лесно за виждане, което предотвратява умората на окото.

Микрофони
 • Стерео микрофон ME-1: Свързва ME-1 към жака на микрофона на фотоапарата за запис на стерео звук и намаляване на възможността за улавяне на шум от оборудването (като звуци, издавани от обектива при автоматично фокусиране).
 • Безжичен микрофон ME-W1: Използвайте този безжичен Bluetooth микрофон за запис без поставяне на фотоапарата.
Софтуер

Camera Control Pro 2: Управлявайте фотоапарата дистанционно от компютър и запазвайте снимки директно на твърдия диск на компютъра. Когато Camera Control Pro 2 се използва за улавяне на снимки директно на компютъра, на контролния панел ще се появи индикатор за връзка с компютър (PC).

Забележка: Използвайте най-новите версии на софтуера на Nikon; вижте уебсайта на Nikon за вашия регион за най-актуална информация относно поддържаните операционни системи. При настройки по подразбиране, Nikon Message Center 2 периодично ще проверява за актуализации на софтуера и фърмуера на Nikon, докато сте влезли в акаунт на компютъра и компютърът е свързан с интернет. Показва се автоматично съобщение, когато бъде намерена актуализация.

Наличността може да варира в зависимост от държавата или региона. Вижте нашите уеб сайт или брошури за най-актуална информация.

Поставяне и премахване на капачето на гнездото за аксесоари

Капачето на гнездото за аксесоари BS-1 се плъзга в гнездото за аксесоари, както е показано. За да свалите капачето, дръжте фотоапарата здраво, натиснете капачето надолу с палец и го плъзнете в показаната посока.

Фиксатор за HDMI кабел/USB кабел

За да предотвратите случайно прекъсване, прикрепете предоставения фиксатор към HDMI кабелите или към USB кабела от комплекта, както е показано (илюстрацията показва USB кабела; имайте предвид, че фиксаторът може да не пасва на всички HDMI кабели на други производители). Дръжте дисплея в позиция за съхранение, когато използвате фиксатора за кабела.

HDMI кабелът идва тук

HDMI кабелът идва тук

HDMI кабелът идва тук

Поставете ухото в съответния слот на фотоапарата и прикрепете фиксатора за кабела

USB кабел

HDMI кабелът и USB кабелът се използват едновременно

Прикачване на конектор за захранването и захранващ адаптер

Изключвайте фотоапарата преди да поставите опционален конектор за захранването и захранващ адаптер.

 1. Подгответе фотоапарата.

  Отворете гнездото за батерията (q) и капачетата на конектора за захранването (w).

 2. Пъхнете конектора за захранването EP-5B.

  Уверете се, че поставяте конектора в показаната ориентация, като го използвате да държите оранжевия фиксатор на батерията натиснат на една страна. Фиксаторът заключва конектора на място, когато конекторът е пъхнат докрай.

 3. Затворете капака на гнездото за батерията.

  Поставете кабела на конектора за захранването, така че да минава през слота на конектора за захранването и затворете капака на гнездото за батерията.

 4. Свържете захранващия адаптер EH-5c/EH-5b.

  Свържете захранващия кабел на адаптера към гнездото на захранващия адаптер (e) и захранващия кабел към контакта (r). Показва се иконка P, когато фотоапаратът се захранва от захранващия адаптер и конектора за захранването.