Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google fordító

EZ A SZOLGÁLTATÁS GOOGLE ÁLTAL KÉSZÍTETT FORDÍTÁSOKAT TARTALMAZHAT. A GOOGLE A FORDÍTÁSOKRA VONATKOZÓLAG NEM VÁLLAL SEMMIFÉLE GARANCIÁT, ÍGY SEM KIFEJEZETTEN, SEM HALLGATÓLAGOSAN NEM GARANTÁLJA A FORDÍTÁS PONTOSSÁGÁT ÉS MEGBÍZHATÓSÁGÁT, TOVÁBBÁ NEM VÁLLAL HALLGATÓLAGOS GARANCIÁT ANNAK FORGALOMKÉPESSÉGÉRE, EGY ADOTT CÉLRA VALÓ ALKALMASSÁGÁRA ÉS JOGTISZTASÁGÁRA.

A Nikon Corporation (a továbbiakban a „Nikon”) referencia-útmutatóit a kényelmes használat érdekében lefordíttattuk a Google fordító által működtetett fordítószoftverrel. Észszerű erőfeszítéseket tettünk a fordítás pontosságának biztosítása érdekében, azonban az automatizált fordítás nem képes tökéletesen helyettesíteni az embert. A fordításokat szolgáltatásként biztosítjuk a Nikon referencia-útmutatók felhasználóinak, olyan állapotban, „ahogy vannak”. Sem kifejezett, sem hallgatólagos garanciát nem vállalunk az angolból bármely más nyelvre lefordított útmutatók pontosságáért, megbízhatóságáért és helyességéért. A fordítószoftver korlátaiból adódóan előfordulhat, hogy bizonyos tartalmak (például képek, videók, Flash videók stb.) fordítása nem pontos.

A referencia-útmutatók hivatalos szövege az angol változat. A fordításban előforduló következetlenségek és eltérések nem kötelező erejűek, megfelelőségi vagy jogérvényesítési célból joghatással nem bírnak. Amennyiben a referencia-útmutatók fordításában tartalmazott információ pontosságával kapcsolatban kérdései merülnek fel, tájékozódjon az útmutatók hivatalos, angol változatában.

Fehér egyensúly

A fehéregyensúlyról

A fehéregyensúly biztosítja, hogy a színek természetesek legyenek, függetlenül a fényforrás színétől. Az alapértelmezett beállítás ( 4 ) a legtöbb fényforráshoz használható, de ha nem hozza meg a kívánt eredményt, az időjárástól vagy a fényforrástól függően más beállítások is választhatók.

A fehéregyensúly beállítása

A fehéregyensúly beállításához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A kiválasztott opciót egy ikon jelzi a fényképezési képernyőn.

A kiválasztott beállítás opciói, ha vannak, a U gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával választhatók ki.

választási lehetőség Színhőmérséklet * Leírás
4 [ Auto ] A fényképezőgép beállítja a fehéregyensúlyt az optimális eredmény érdekében a legtöbb fényforrással. Opcionális vaku használata esetén a fehéregyensúly a vaku villanásakor érvényben lévő feltételeknek megfelelően lesz beállítva.
i [ Maradjon fehér (csökkentse a meleg színeket) ] kb. 3500–8000 K Távolítsa el az izzólámpás világítás által keltett meleg színeket.
j [ Az általános légkör megtartása ] kb. 3500–8000 K Részben megőrzi az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.
k [ Tartsa melegen megvilágító színeket ] kb. 3500–8000 K Őrizze meg az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.
D [ Automatikus természetes fény ] kb. 4500–8000 K A fehéregyensúly a nem mesterséges fényforrásokhoz van beállítva, így természetes fényben használva élethűbb színeket produkál, mint az [ Auto ].
H [ Közvetlen napfény ] kb. 5200 K Közvetlen napfény által megvilágított témákhoz használja.
G [ felhős ] kb. 6000 K Használja nappal, borús égbolt alatt.
M [ Shade ] kb. 8000 K Használja nappali fényben árnyékban lévő témákkal.
J [ izzólámpa ] kb. 3000 K Használja izzólámpás megvilágítás mellett.
I [ Fluoreszkáló ] Fluoreszkáló világítás mellett használható; válasszon izzótípust a fényforrásnak megfelelően.
m [ Hideg-fehér fluoreszkáló ] kb. 4200 K
n [ Nappali fehér fluoreszkáló ] kb. 5000 K
o [ Nappali fénycső ] kb. 6500 K
5 [ Flash ] kb. 5400 K Használja vakufotózáshoz.
K [ Válaszd színhőmérsékletet ] kb. 2500-10000 K

Közvetlen szín-hőmérséklet választás.

 • A színhőmérséklet kiválasztásához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.
L [ Előre beállított kézikönyv ]

Mérje meg a fehéregyensúlyt közvetlenül egy témáról vagy fényforrásról, vagy másolja le a fehéregyensúlyt egy meglévő fényképről.

 • Egy előre beállított fehéregyensúly kiválasztásához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.
 • A közvetlen mérési módba való belépéshez nyomja meg és tartsa lenyomva az U gombot ( 0 előre beállított kézi ).

Értékek, ha a finomhangolás 0-ra van állítva.

D Természetes fény automatikus

D Előfordulhat, hogy a [ Natural light auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt mesterséges megvilágítás mellett. Válassza 4 [ Auto ] lehetőséget vagy a fényforrásnak megfelelő opciót.

Stúdió vaku világítás

4 Előfordulhat, hogy az [ Auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt nagy stúdióvakukkal. Használja az előre beállított kézi fehéregyensúlyt, vagy állítsa a fehéregyensúlyt 5 re [ Vaku ], és finomhangolással állítsa be a fehéregyensúlyt.

Auto

 • A fehéregyensúlyhoz kiválasztott 4 [ Auto ], D [ Natural light auto ] vagy L [ Preset manual ] beállítással készített fényképekhez tartozó fényképinformációs [ Alapvető adatok ] oldal felsorolja a kép készítésekor érvényes színhőmérsékletet ( 0 Alapvető felvételi adatok ). Ezt referenciaként használhatja, amikor kiválasztja a K értékét [ Válasszon színhőmérsékletet ].
 • Az [ Alapvető fényképezési adatok ] oldal lejátszás közbeni megtekintéséhez lépjen a [ Lejátszási megjelenítési beállítások ] pontra a lejátszás menüben, és tegyen pipákat ( M ) a [ Fényképezési adatok ] és az [ Alapvető felvételi adatok ] mellett.
 • A színhőmérséklet nem jelenik meg a nagy sebességű keretrögzítéssel + készített képeknél.

A [ White Balance ] opciók

A fehéregyensúly a fényképezés és videófelvétel menükből is állítható.

Színhőmérséklet

A fényforrás érzékelt színe a nézőtől függően változik; egyesek vörös színűek, míg mások kéknek tűnnek. A színhőmérséklet a fényforrás színének objektív mértéke, Kelvinben (K) kifejezve. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál vörösebb a színkép ( q ); minél magasabb a hőmérséklet, annál kékebb a kaszt ( w ).

Színhőmérséklet kiválasztása

Általában alacsonyabb értékeket válasszon, ha a képei vörös árnyalatúak, vagy ha szándékosan szeretné kékebbé tenni a képeket, magasabb értékeket, ha a képek kék árnyalatúak, vagy szándékosan pirosabbá tenni.

A fehéregyensúly finomhangolása

Mindegyik fehéregyensúly-beállítás legfeljebb hat lépéssel finomhangolható a középponttól számítva mindkét irányban, mind az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengely mentén.

Gombok használata

 1. Válasszon egy fehéregyensúly-beállítást az U gomb nyomva tartásával és a vezérlőtárcsa elforgatásával.

 2. A U gombot nyomva tartva finomhangolja a fehéregyensúlyt a választógombbal.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.
  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.
  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 3. Változtatások mentése.

  • A kiválasztott beállítás az U gomb elengedésekor lép életbe.
  • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, a fehéregyensúly ikonján egy csillag („ U ”) jelenik meg.

A menük használata

 1. Válassza a [ White balance ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki a kívánt lehetőséget, és a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez nyomja meg 2 gombot, ahányszor csak szükséges.

  A [ Kézi előre beállított ] fehéregyensúly finomhangolásával kapcsolatos információkért lásd: „Kézi fehéregyensúly finomhangolása” ( 0 Előre beállított kézi fehéregyensúly finomhangolása ).

 2. A fehéregyensúly finomhangolása.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.
  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.
  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 3. Változtatások mentése.

  • Nyomja meg J a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.
  • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, a fehéregyensúly ikonján egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Az i menü

Ha megnyomja J gombot, amikor a [ White balance ] ki van jelölve az i menüben, megjelenik a fehéregyensúly opciók listája. Ha nem K [ Válasszon színhőmérsékletet ] opció van kijelölve, a finomhangolási lehetőségek 3 megnyomásával jeleníthetők meg. A finomhangolási beállítások bármely módosítása megtekinthető a kijelzőn.

 • G : Növelje a zöldet
 • B : Növelje a kék színt
 • V : Növelje a borostyánsárgát
 • M : Növelje a bíbor színt
 • Érintse meg a nyilakat a kijelzőn, vagy használja a választógombot a fehéregyensúly finomhangolásához.
 • Nyomja meg J a változtatások mentéséhez és az i menübe való visszatéréshez.
 • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, a fehéregyensúly ikonján egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Az információs kijelző

A fehéregyensúly beállításának a vezérlőtárcsákkal történő kiválasztásához nyomja meg az U gombot, miközben a fényképezési információk megjelennek. A kiválasztott beállítás finomhangolható a választógombbal, miközben lenyomva tartja az U gombot.

Fehéregyensúly finomhangolás

A finomhangoló tengelyek színei relatívak, nem abszolútak. Ha egy adott tengelyen több színt választunk ki, az nem feltétlenül eredményezi azt, hogy az adott szín megjelenik a képeken. Például, ha a kurzort „B” (kék) állásba mozgatja, amikor egy „meleg” beállítás, például J [ Incandescent ] van kiválasztva, a képek kissé „hidegebbek” lesznek, de valójában nem lesznek kékek.

„Med”

A mired értékeket úgy számítjuk ki, hogy a színhőmérséklet inverzét megszorozzuk 10 6- tal. A színhőmérséklet bármely adott változása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsony színhőmérsékleten, mint magasabb színhőmérsékleten. Például egy 1000 K-es változás sokkal nagyobb színváltozást eredményez 3000 K-en, mint 6000 K-en. A Mired a színhőmérséklet olyan mértéke, amely figyelembe veszi az ilyen eltéréseket, és mint ilyen, a színhőmérséklet-kompenzációs szűrőkben használt mértékegység. .

Pl.: Színhőmérséklet változása (Kelvinben): Érték miredben

 • 4000 K – 3000 K = 1000 K : 83 mired
 • 7000 K – 6000 K = 1000 K : 24 mired

Színhőmérséklet kiválasztása

Válasszon színhőmérsékletet az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek értékeinek megadásával.

Gombok használata

 1. Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát K [ Choose color temperature ] kiválasztásához.

 2. Tartsa lenyomva az U gombot, és forgassa el a segédtárcsát a színhőmérséklet kiválasztásához.

  A színhőmérséklet 1 mired lépésekben változik.

 3. A U gombot nyomva tartva finomhangolja a fehéregyensúlyt a választógombbal.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.
  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.
  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 4. Változtatások mentése.

  • A kiválasztott beállítás az U gomb elengedésekor lép életbe.
  • Ha a színhőmérséklet finomhangolásra került, a fehéregyensúly ikonban egy csillag („ U ”) jelenik meg.

A menük használata

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki K [ Válasszon színhőmérsékletet ] lehetőséget, és nyomja meg 2 gombot.

 2. Válasszon színhőmérsékletet.

  Nyomja meg 4 vagy 2 gombot a számjegyek kijelöléséhez, és nyomja meg 1 vagy 3 gombot a változtatáshoz.

 3. A fehéregyensúly finomhangolása.

  A színhőmérséklet kiválasztása után nyomja meg a W ( Q ) gombot a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez. A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra.

  • A kurzor a középponttól hat lépésnyire mozgatható bármelyik tengely mentén. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.
  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.
  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 4. Változtatások mentése.

  • Nyomja meg J a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.
  • Ha a színhőmérséklet finomhangolásra került, a fehéregyensúly ikonban egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Figyelmeztetések: Szín-hőmérséklet kiválasztása

 • Ne használjon színhőmérséklet-választást fluoreszkáló fényforrásokkal; ehelyett használja az I [ Fluorescent ] opciót.
 • Ha más fényforrással színhőmérséklet-választást használ, készítsen próbafelvételt annak megállapítására, hogy a kiválasztott érték megfelelő-e.

Az i menü

Ha megnyomja J gombot, amikor a [ White balance ] ki van jelölve az i menüben, megjelenik a fehéregyensúly opciók listája. Ha K [ Válasszon színhőmérsékletet ] ki van jelölve, a színhőmérséklet beállításai 3 megnyomásával tekinthetők meg.

 • Nyomja meg 4 vagy 2 gombot a számjegyek kijelöléséhez, és nyomja meg 1 vagy 3 gombot a változtatáshoz.

 • Az aktuálisan kiválasztott érték finomhangolásához nyomja meg a W ( Q ) gombot.
 • Nyomja meg J a változtatások mentéséhez és az i menübe való visszatéréshez.
 • Ha a színhőmérséklet finomhangolásra került, a fehéregyensúly ikonban egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Előre beállított kézikönyv

Előfordulhat, hogy a fehéregyensúly-beállítások, mint például 4 [ Auto ], J [ Incandescent ] és K [ Court color temperature ] (színhőmérséklet kiválasztása) nem hozzák meg a kívánt eredményt vegyes megvilágítás mellett vagy erős színárnyalatú megvilágítás mellett. Ha ez megtörténik, a fehéregyensúly a végső fényképen használt fényforrás alatt mért értékre állítható be. Két módszer áll rendelkezésre az előre beállított fehéregyensúly beállítására:

Módszer Leírás
Közvetlen mérés Mérje meg a fehéregyensúlyt a keret egy kiválasztott területén ( 0 Közvetlen mérés ).
Érték másolása meglévő fényképről Fehéregyensúly másolása a memóriakártyán lévő fényképről ( 0 Fehéregyensúly másolása fényképről ).

Fehéregyensúly-beállítások

A d-1-től d-6-ig tartó fehéregyensúly-beállítások módosításai az összes fényképezési menü bankra vonatkoznak (A-D). Például az A felvételi menü bankjának kiválasztásakor végrehajtott előzetes beállítások módosításai a B–D felvételi menü bankokra is vonatkoznak.

Közvetlen mérés

A fényképezőgép legfeljebb hat értéket tud tárolni az előre beállított manuális fehéregyensúlyhoz.

 1. Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a főtárcsát L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1 - d-6) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.

  • Engedje fel röviden az U gombot, majd nyomja meg újra a közvetlen mérési módba lépéshez. L villog a fényképezési kijelzőn.
  • A fehéregyensúly-cél ( r ) megjelenik a keret közepén.

 4. Helyezze a fehéregyensúly célpontját ( r ) egy fehér vagy szürke tárgy fölé, és mérje meg az előre beállított kézi fehéregyensúly értékét.

  • Pozícionálja a célpontot ( r ) a választógombbal.
  • A fehéregyensúly méréséhez nyomja le teljesen a kioldógombot, vagy nyomja meg J gombot. A fehéregyensúly többször is mérhető, miközben a közvetlen mérési mód van érvényben.
  • A kijelző megérintésével is elhelyezheti a célpontot ( r ), és megmérheti a fehéregyensúlyt.
  • A célpont kiválasztása nem elérhető, ha opcionális vaku van csatlakoztatva. Komponálja meg a felvételt úgy, hogy a fehér vagy szürke referenciaobjektum a kijelző közepén legyen.
  • Ha a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt, egy üzenet jelenik meg, és a fényképezőgép visszatér közvetlen mérési módba. Próbálja újra megmérni a fehéregyensúlyt, például úgy, hogy a célpont ( r ) a téma egy másik területe fölé kerüljön.

 5. Nyomja meg az i gombot a közvetlen mérési módból való kilépéshez.

Az előre beállított kézi fehéregyensúly menü

Az előre beállított kézi fehéregyensúly menü a [ White balance ] > L [ Preset manual ] kiválasztásával érhető el a fényképezés menüben. Az előre beállított kézi fehéregyensúly menü opciókat kínál az előre beállított kézi fehéregyensúly értékeinek másolására egy meglévő fényképről, illetve megjegyzések hozzáadásához vagy a fehéregyensúly-beállítások védelméhez.

Védett előbeállítások

A g ikonokkal jelzett fehéregyensúly-beállítások védettek, és nem módosíthatók.

Preset Manual: Előbeállítás kiválasztása

 • Szállításkor a d-1 és d-6 közötti előre beállított értékek 5200 K-ra vannak állítva, ami megfelel a H [ Direct sunlight ] fehéregyensúly beállításnak.
 • A fehéregyensúly előre beállított értékei megtekinthetők a [ White balance ] > L [ Preset manual ] kiválasztásával a fényképezés menüben. Egy tárolt érték előhívásához jelöljön ki egy előre beállított értéket a választógombbal, és nyomja meg J .

Közvetlen mérési mód

A közvetlen mérési mód befejeződik, ha a c3 egyéni beállítás [ Kikapcsolási késleltetés ] > [ Készenléti időzítő ] beállításban kiválasztott idő alatt nem hajtanak végre műveletet.

Fehéregyensúly mérése

Az előre beállított kézi fehéregyensúly nem mérhető nagy sebességű képkocka rögzítés + vagy többszörös expozíció során.

Fehéregyensúly másolása fényképről

Kövesse az alábbi lépéseket a fehéregyensúly érték másolásához egy meglévő fényképről a kiválasztott előre beállított értékre.

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [ Preset manual ] (Kézi előre beállított) lehetőséget, és nyomja meg 2 gombot.

 2. Válasszon egy úti célt.

  • A választógombbal jelölje ki a célállomás előre beállított értékét (d-1-től d-6-ig).
  • Nyomja meg X gombot az előre beállított manuális fehéregyensúly menü megtekintéséhez.

 3. Válassza a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget.

  Jelölje ki a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget, és nyomja meg 2 gombot az aktuális memóriakártyán lévő képek megtekintéséhez.

 4. Jelölje ki a forrásképet.

  • Jelölje ki a kívánt képet a választógombbal.
  • A kiemelt kép teljes keretben történő megtekintéséhez nyomja meg és tartsa lenyomva az X gombot.

 5. Fehéregyensúly másolása.

  • Nyomja meg J gombot, hogy a kijelölt fénykép fehéregyensúly értékét a kiválasztott előre beállított értékre másolja.
  • Ha a kiemelt fényképhez megjegyzés tartozik, a megjegyzés a kiválasztott beállításhoz tartozó megjegyzésbe kerül.

Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása

A kiválasztott előbeállítás finomhangolható a [ Finomhangolás ] kiválasztásával az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben.

"Megjegyzés szerkesztése"

Ha az aktuális fehéregyensúly-beállításhoz legfeljebb 36 karakteres leíró megjegyzést szeretne beírni, válassza a [ Megjegyzés szerkesztése ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Írjon be egy megjegyzést a „Szövegbevitel” részben leírtak szerint ( 0 Szövegbevitel ).

"Védni"

Az aktuális fehéregyensúly-beállítás védelméhez válassza a [ ON ] lehetőséget a [ Protect ] beállításnál az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Az előbeállítás nem módosítható mindaddig, amíg az [ ON ] van kiválasztva a [ Protect ] beállításnál.