Получете референтни данни за опцията Image Dust Off в NX Studio. Image Dust Off обработва NEF (RAW) снимки, за да смекчи ефектите, причинени от прах, полепнал пред сензора за изображения на фотоапарата. За повече информация вижте онлайн помощта на NX Studio.

Получаване на референтни данни за отстраняване на прах от изображения

 1. Изберете начална опция.

  • Маркирайте [ Старт ] и натиснете J , за да се покаже незабавно диалоговият прозорец [Отстраняване на праха от изображението референтна снимка ].

  • Маркирайте [ Почистете сензора и след това започнете ] и натиснете J , за да почистите сензора за изображения, преди да започнете. Диалоговият прозорец [ Image Dust Off ref photo ] ще се покаже, когато почистването на сензора за изображения приключи.

  • За да излезете, без да получавате референтни данни за Image Dust Off, натиснете G .

 2. С обектива на около десет сантиметра (четири инча) от добре осветен бял обект без черти, рамкирайте обекта така, че да запълни дисплея, и след това натиснете бутона за освобождаване на затвора наполовина.

  • В режим на автоматично фокусиране фокусът автоматично ще бъде настроен на безкрайност.

  • В режим на ръчно фокусиране задайте фокуса на безкрайност ръчно.

 3. Натиснете бутона за освобождаване на затвора докрай, за да получите референтни данни за отстраняване на праха от изображението.

  • Мониторът се изключва при натискане на бутона за освобождаване на затвора.

  • Ако референтният обект е твърде ярък или твърде тъмен, фотоапаратът може да не успее да получи референтни данни за Image Dust Off, в който случай ще се появи съобщение и фотоапаратът ще се върне към дисплея, показан в Стъпка 1. Изберете друг референтен обект и натиснете натиснете отново бутона за освобождаване на затвора.

Внимание: Почистване на сензора за изображение

Референтните данни за отстраняване на прах, записани преди извършване на почистване на сензора за изображения, не могат да се използват със снимки, направени след извършване на почистване на сензора за изображения. Изберете [ Почистете сензора и след това стартирайте ] само ако референтните данни за отстраняване на праха от изображението няма да се използват със съществуващи снимки.

Внимание: Получаване на референтни данни за отстраняване на прах от изображението
 • Препоръчва се обектив с формат FX с фокусно разстояние най-малко 50 mm.

 • Когато използвате вариообектив, увеличете докрай.

 • Данните за отстраняване на прах от изображения не могат да бъдат получени, когато е прикрепен DX обектив.

 • Същите референтни данни могат да се използват за снимки, направени с различни обективи или при различни отвори на диафрагмата.

 • Референтните изображения не могат да се разглеждат с компютърен софтуер за изображения.

 • Когато референтните изображения се преглеждат на камерата, се показва решетка.

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматиране на карта с паметезикЧасова зона и датаЯркост на монитораМонитор Цветов балансЯркост на визьораЦветов баланс на визьораРазмер на дисплея на Finder (Photo Lv)Ограничете избора на режим на мониторАвтоматично завъртане на информационния дисплейОпции за фина настройка на AFДанни за обектив без процесорЗапазване на позицията на фокусаАвтоматично изключване на температуратаПоведение на сензорния екран при изключванеЧист сензор за изображениеИзображение Отстраняване на прах Реф. СнимкаPixel MappingКоментар на изображениетоИнформация за авторските праваIPTCОпции за гласови бележкиЗвуци от камератаТих режимДокоснете контролиHDMIПриоритет на USB връзкатаДанни за местоположение (вградени)Опции за безжично дистанционно (WR).Задайте дистанционен (WR) Fn бутонМаркировка за съответствиеИнформация за батериятаUSB захранванеПестене на енергия (Режим за снимки)Заключване за освобождаване на празен слотЗапазване/зареждане на настройките на менютоНулирайте всички настройкиВерсия на фърмуера