Предварително зададените IPTC могат да се създават или редактират на камерата и да се вграждат в нови снимки, както е описано по-долу.

 • Можете също така да заредите IPTC предварително зададени настройки, създадени на компютър.

 • За да създадете IPTC предварително зададени настройки и да ги запишете на карти с памет за по-късно импортиране, използвайте IPTC Preset Manager ( IPTC Preset Manager ).

Създаване, преименуване, редактиране и копиране на предварително зададени настройки

Маркирайте [ Edit/save ] и натиснете 2 , за да се покаже списъкът [ Select preset to edit or save ] със съществуващи предварително зададени настройки.

 • За да редактирате или преименувате предварително зададена настройка, маркирайте я и натиснете 2 . За да създадете нова предварителна настройка, маркирайте „Unused“ и натиснете 2 .

  • [ Преименуване ]: Преименувайте предварително зададената настройка.

  • [ Редактиране на IPTC информация ]: Показване на избраната предварително зададена настройка ( Внимание: IPTC информация ). Избраните полета могат да се редактират по желание.

 • За да копирате предварителна настройка, маркирайте я и натиснете X Маркирайте дестинацията, натиснете J и наименувайте копието.

Изтриване на предварително зададени настройки

За да изтриете предварителни настройки, маркирайте [ Delete ] и натиснете 2 .

Вграждане на предварително зададени настройки

Маркирането на [ Автоматично вграждане по време на снимане ] и натискането на 2 показва списък с предварително зададени настройки. Маркирайте предварително зададена настройка и натиснете J ; избраната предварителна настройка ще бъде вградена във всички следващи снимки. За да деактивирате вграждането, изберете [ Изключено ].

Преглед на IPTC данни
 • Вградените предварителни настройки могат да се видят на страницата [ IPTC данни ] в дисплея с информация за снимката.

 • За да покажете страницата [ IPTC данни ], изберете ( M ) както [ Данни за заснемане ], така и [ IPTC данни ] за [ Опции за показване на възпроизвеждане ] в менюто за възпроизвеждане.

Копиране на предварително зададени настройки на карта с памет

За да копирате IPTC предварително зададени настройки от камерата на карта с памет, изберете [ Зареждане/запазване ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], след което маркирайте [ Копиране в карта ] и натиснете 2 . Изберете желаната предварителна настройка и дестинация (1–99) и натиснете J , за да копирате предварителната настройка на картата.

Копиране на предварително зададени настройки в камерата

Камерата може да съхранява до десет предварително зададени настройки; за да копирате IPTC предварително зададени настройки от карта с памет към избрана дестинация на камерата, изберете [ Зареждане/запазване ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], след което маркирайте [ Копиране в камера ] и натиснете 2 .

 • Маркирайте предварително зададена настройка и натиснете J , за да продължите към списъка [ Избор на дестинация ]. За да прегледате маркираната предварителна настройка, натиснете W ( Q ) вместо J . След като прегледате предварително зададената настройка, натиснете J , за да продължите към списъка [ Изберете дестинация ].

 • Маркирайте дестинация и натиснете J , за да се покаже диалогов прозорец, където можете да наименувате предварително зададената настройка. Наименувайте предварителната настройка по желание и натиснете X , за да копирате предварителната настройка във фотоапарата.

 • В допълнение към десетте предварителни настройки, споменати по-горе, камерата може да съхранява до три XMP/IPTC предварителни настройки, създадени на компютър и записани в XMP формат. Предварително зададените XMP/IPTC не се показват по време на възпроизвеждане. Нито могат да се копират от камерата на карта с памет.

Внимание: IPTC информация
 • Камерата поддържа само стандартни римски буквено-цифрови знаци. Други символи няма да се показват правилно, освен на компютър.

 • Имената на предварително зададени настройки ( Създаване, преименуване, редактиране и копиране на предварително зададени настройки ) могат да бъдат с дължина до 18 знака. Ако предварителна настройка с по-дълго име се създаде с помощта на компютър, всички знаци след осемнадесетия ще бъдат изтрити.

 • Броят знаци, които могат да се появят във всяко поле, е даден по-долу. Всички знаци над ограничението ще бъдат изтрити.

Поле

Макс. дължина

Надпис

2000 г

ID на събитието

64

Заглавие

256

Име на обект

256

град

256

състояние

256

Държава

256

Категория

3

Supp. котка (допълнителни категории)

256

Авторски ред

256

Авторско заглавие

256

Сценарист/редактор

256

Кредит

256

Източник

256

IPTC

IPTC е стандарт, създаден от Международния съвет по телекомуникации в пресата (IPTC) с намерението да изясни и опрости информацията, която се изисква, когато снимките се споделят с различни публикации.

IPTC Preset Manager

IPTC предварително зададените настройки могат да бъдат създадени на компютър и записани на карти с памет с помощта на софтуера IPTC Preset Manager. IPTC Preset Manager може да бъде изтеглен безплатно от URL адреса по-долу. Инструкциите за употреба са достъпни чрез онлайн помощ.

https://downloadcenter.nikonimglib.com/

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматиране на карта с паметезикЧасова зона и датаЯркост на монитораМонитор Цветов балансЯркост на визьораЦветов баланс на визьораРазмер на дисплея на Finder (Photo Lv)Ограничете избора на режим на мониторАвтоматично завъртане на информационния дисплейОпции за фина настройка на AFДанни за обектив без процесорЗапазване на позицията на фокусаАвтоматично изключване на температуратаПоведение на сензорния екран при изключванеЧист сензор за изображениеИзображение Отстраняване на прах Реф. СнимкаPixel MappingКоментар на изображениетоИнформация за авторските праваIPTCОпции за гласови бележкиЗвуци от камератаТих режимДокоснете контролиHDMIПриоритет на USB връзкатаДанни за местоположение (вградени)Опции за безжично дистанционно (WR).Задайте дистанционен (WR) Fn бутонМаркировка за съответствиеИнформация за батериятаUSB захранванеПестене на енергия (Режим за снимки)Заключване за освобождаване на празен слотЗапазване/зареждане на настройките на менютоНулирайте всички настройкиВерсия на фърмуера