IPTC предварително зададените настройки могат да бъдат създадени или редактирани на камерата и вградени в нови снимки, както е описано по-долу.

 • Можете също да заредите IPTC предварително зададени настройки, създадени на компютър.

 • За да създадете IPTC предварително зададени настройки и да ги запишете в карти с памет за по-късно импортиране, използвайте IPTC Preset Manager ( IPTC Preset Manager ).

Създаване, преименуване, редактиране и копиране на предварителни настройки

Маркирайте [ Редактиране/запазване ] и натиснете 2 да се покаже списъкът [Избор на предварителна настройка за редактиране или запазване ] със съществуващи предварително зададени настройки.

 • За да редактирате или преименувате предварително зададена настройка, маркирайте я и натиснете 2 . За да създадете нова предварителна настройка, маркирайте “Unused” и натиснете 2 .

  • [ Преименуване ]: Преименувайте предварително зададената настройка.

  • [ Редактиране на IPTC информация ]: Показва избраната предварителна настройка ( Внимание: IPTC информация ). Избраните полета могат да бъдат редактирани по желание.

 • За да копирате предварително зададена настройка, маркирайте я и натиснете X . Маркирайте дестинацията, натиснете J и наименувайте копието.

Изтриване на предварително зададени настройки

За да изтриете предварително зададени настройки, маркирайте [ Delete ] и натиснете 2 .

Вграждане на предварителни настройки

Маркирането на [ Автоматично вграждане по време на снимане ] и натискането на 2 показва списък с предварително зададени настройки. Маркирайте предварително зададена настройка и натиснете J ; избраната предварителна настройка ще бъде вградена във всички следващи снимки. За да деактивирате вграждането, изберете [ Off ].

Преглед на IPTC данни
 • Вградените предварително зададени настройки могат да се видят на страницата [ IPTC данни ] в дисплея с информация за снимки.

 • За да изведете страницата [ IPTC данни ], изберете ( M ) и [ Данни за снимане ] и [ IPTC данни ] за [ Опции за показване на възпроизвеждане ] в менюто за възпроизвеждане.

Копиране на предварително зададени настройки в карта с памет

За да копирате IPTC предварително зададени настройки от камерата в карта с памет, изберете [ Зареждане/запазване ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], след което маркирайте [ Копиране на карта ] и натиснете 2 . Изберете желаната предварителна настройка и дестинация (1–99) и натиснете J да копирате предварително зададената настройка на картата.

Копиране на предварителни настройки към камерата

Камерата може да съхранява до десет предварително зададени настройки; за да копирате IPTC предварително зададени настройки от карта с памет до избрана дестинация на камерата, изберете [ Зареждане/запазване ] > [ Слот 1 ] или [ Слот 2 ], след това маркирайте [ Копиране в камера ] и натиснете 2 .

 • Маркирайте предварително зададена настройка и натиснете J да продължите към списъка [ Избор на дестинация ]. За да прегледате маркираната предварително зададена настройка, натиснете W ( Q ), вместо да натискате J . След като прегледате предварително зададената настройка, натиснете J да продължите към списъка [ Избор на дестинация ].

 • Маркирайте дестинация и натиснете J , за да се покаже диалогов прозорец, в който можете да наименувате предварително зададената настройка. Наименувайте предварително зададената настройка по желание и натиснете X , за да копирате предварително зададената настройка в камерата.

 • В допълнение към десетте предварително зададени настройки, споменати по-горе, камерата може да съхранява до три предварително зададени XMP/IPTC, създадени на компютър и записани във формат XMP. Предварителните настройки на XMP/IPTC не се показват по време на възпроизвеждане. Те също не могат да бъдат копирани от фотоапарата на карта с памет.

Предупреждения: Информация за IPTC
 • Фотоапаратът поддържа само стандартни римски букви и цифри. Други знаци няма да се показват правилно, освен на компютър.

 • Имената на предварително зададени настройки ( Създаване, преименуване, редактиране и копиране на предварително зададени настройки ) може да са с дължина до 18 знака. Ако се създаде предварително зададено с по-дълго име с помощта на компютър, всички знаци след осемнадесетия ще бъдат изтрити.

 • Броят на знаците, които могат да се появят във всяко поле, е даден по-долу. Всички знаци над ограничението ще бъдат изтрити.

Поле

Макс. дължина

Надпис

2000 г

Идентификатор на събитието

64

Заглавие

256

Име на обекта

256

град

256

състояние

256

Страна

256

Категория

3

Supp. котка (допълнителни категории)

256

Авторски ред

256

Заглавие на авторския ред

256

Писател/редактор

256

Кредит

256

Източник

256

IPTC

IPTC е стандарт, създаден от Международния съвет по телекомуникации в пресата (IPTC) с цел изясняване и опростяване на информацията, която се изисква, когато снимките се споделят с различни публикации.

IPTC Preset Manager

Предварителни настройки за IPTC могат да бъдат създадени на компютър и записани на карти с памет с помощта на софтуера IPTC Preset Manager. IPTC Preset Manager може да бъде изтеглен безплатно от URL адреса по-долу. Инструкциите за употреба са достъпни чрез онлайн помощ.

https://downloadcenter.nikonimglib.com/

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматиране на картата с паметезикЧасова зона и датаЯркост на монитораЦветов баланс на монитораЯркост на визьораЦветов баланс на визьораРазмер на дисплея на Finder (Photo Lv)Ограничете избора на режим на мониторАвтоматично завъртане на информационния дисплейОпции за фина настройка на AFДанни за обектива без процесорЗапазване на фокусната позицияПоведение на сензорния екран при изключванеПочистете сензора за изображениеИзображение Отстраняване на прах Референтна снимкаПикселно картографиранеКоментар на изображениетоИнформация за авторското правоIPTCОпции за гласова бележкаЗвуци на камератаТих режимДокоснете контролиHDMIПриоритет на USB връзкатаДанни за местоположение (вградени)Опции за безжично дистанционно (WR).Задаване на бутон Fn за дистанционно (WR).Маркировка за съответствиеИнформация за батериятаUSB захранванеПестене на енергия (режим за снимки)Заключване за освобождаване на празния слотЗапазване/Зареждане на настройките на менютоНулиране на всички настройкиВерсия на фърмуера