Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google Traducere

ACEST SERVICIU POATE CONȚINE TRADUCERI BAZATE PE TEHNOLOGIA GOOGLE. GOOGLE DECLINĂ TOATE GARANȚIILE, EXPRESE SAU IMPLICITE, LEGATE DE TRADUCERI, INCLUSIV ORICE GARANȚIE PRIVIND ACURATEȚEA, FIABILITATEA ȘI ORICE GARANȚII IMPLICITE DE VANDABILITATE, DE ADECVARE LA UN ANUMIT SCOP ȘI DE NEÎNCĂLCARE.

Ghidurile de referință ale Nikon Corporation (numită în continuare „Nikon”) au fost traduse pentru confortul dumneavoastră utilizând software-ul de traducere bazat pe tehnologia Google Traducere. Au fost făcute eforturi rezonabile pentru a oferi o traducere exactă, totuși nicio traducere automată nu este perfectă și nici nu este destinată înlocuirii traducătorilor umani. Traducerile sunt furnizate ca un serviciu pentru utilizatorii ghidurilor de referință Nikon și sunt furnizate „ca atare”. Nu se oferă nicio garanție, de niciun fel, expresă sau implicită, cu privire la acuratețea, fiabilitatea sau corectitudinea traducerilor efectuate din engleză în orice altă limbă. Este posibil ca anumite conținuturi (cum ar fi imagini, videoclipuri, video Flash etc.) să nu fie traduse cu acuratețe din cauza limitărilor software-ului de traducere.

Textul oficial este versiunea în limba engleză a ghidurilor de referință. Orice discrepanțe sau diferențe rezultate din traducere nu creează obligații și nu au niciun efect juridic în scopuri de conformitate sau de punere în aplicare. Dacă apar întrebări în legătură cu acuratețea informațiilor cuprinse în ghidurile de referință traduse, consultați versiunea în limba engleză a ghidurilor care este versiunea oficială.

Expunere

Alegerea unui mod de fotografiere

Pentru a alege un mod de fotografiere, țineți apăsat butonul I și rotiți selectorul principal de comandă. Opțiunea selectată este afișată pe afișajul de fotografiere și pe panoul de control.

Modul Descriere
P Auto programat ( 0 P (Auto programat) ) Utilizați pentru instantanee și în alte situații în care există puțin timp pentru a ajusta setările camerei. Aparatul foto alege automat atât viteza obturatorului, cât și diafragma.
S Auto cu prioritate declanșatorului ( 0 S (Auto cu prioritate declanșator) ) Utilizați pentru a îngheța sau a estompa mișcarea. Tu alegi viteza obturatorului; camera ajustează automat diafragma.
A Auto cu prioritate diafragmă ( 0 A (Auto cu prioritate diafragmă) ) Utilizați pentru a estompa fundalul sau pentru a focaliza atât prim-planul, cât și fundalul. Tu alegi diafragma; aparatul foto reglează automat viteza obturatorului.
M Manual ( 0 M (Manual) ) Controlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Alegeți o viteză de expunere „Bulb” sau „Timp” pentru expuneri de lungă durată.

P (Automat programat)

 • În acest mod, camera ajustează automat viteza obturatorului și diafragma conform unui program încorporat pentru a asigura o expunere optimă în majoritatea situațiilor.
 • Diferite combinații de timp de expunere și diafragmă care produc aceeași expunere pot fi selectate prin rotirea selectorului principal de comandă („program flexibil”).

  • În timp ce programul flexibil este în vigoare, este afișat un indicator de program flexibil ( U ).
  • Pentru a restabili setările implicite pentru viteza obturatorului și diafragma, rotiți selectorul principal de comandă până când indicatorul nu mai este afișat. Programul flexibil poate fi încheiat și prin alegerea unui alt mod sau prin oprirea camerei.

S (Automat cu prioritate declanșatorului)

 • În modul automat cu prioritate de declanșare, alegeți viteza obturatorului, în timp ce aparatul foto ajustează automat diafragma pentru o expunere optimă. Alegeți viteze rapide ale obturatorului pentru a „îngheța” mișcarea, viteze mici ale obturatorului pentru a sugera mișcare prin estomparea obiectelor în mișcare.
 • Rotiți selectorul principal de comandă pentru a seta viteza obturatorului.
 • Viteza obturatorului poate fi setată la valori între ¹⁄₃₂₀₀₀ s și 30 s.
 • Viteza obturatorului poate fi blocată la valoarea selectată ( 0 f4: Blocare control , g3: Blocare control ).

A (Automat cu prioritate deschidere)

 • În automat cu prioritate de deschidere, alegeți diafragma în timp ce aparatul foto ajustează automat viteza obturatorului pentru o expunere optimă.
 • Diafragma poate fi ajustată prin rotirea selectorului secundar de comandă.
 • Valorile minime și maxime ale diafragmei variază în funcție de obiectiv.
 • Diafragma poate fi blocată la valoarea selectată ( 0 f4: Blocare control , g3: Blocare control ).

M (manual)

 • Controlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Alegeți acest mod pentru expuneri de lungă durată ale unor subiecte precum artificiile sau cerul nopții („Fotografie cu bec” sau „Timp”, 0 Expunere lungă de timp (numai în modul M) ).
 • Viteza de expunere și diafragma pot fi ajustate cu referire la indicatorii de expunere prin rotirea cadranelor de comandă.
 • Rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege viteza obturatorului. Viteza obturatorului poate fi setată la valori între ¹⁄₃₂₀₀₀ s și 30 s sau la „Bulb” sau „Timp” .

 • Diafragma poate fi ajustată prin rotirea selectorului secundar de comandă.
 • Valorile minime și maxime ale diafragmei variază în funcție de obiectiv.
 • Viteza obturatorului și diafragma pot fi blocate la valorile selectate ( 0 f4: Blocare control , g3: Blocare control ).

Indicatori de expunere

Indicatorii de expunere de pe monitor, vizor și panoul de control arată dacă fotografia ar fi sub sau supraexpusă la setările curente. Indicatorii de expunere pot fi citiți după cum urmează (afișajul variază în funcție de opțiunea selectată pentru Setarea personalizată b2 [ Pași EV pentru controlul expunerii ]):

Afişa [ 1/3 pas ] selectat pentru [ pași EV pentru controlul expunerii ]
Expunere optimă Subexpus cu 1/3 EV Supraexpus cu peste 3 1 / 3 EV
Monitorizați
Vizor/panou de control

Orientarea indicatorilor de expunere poate fi inversată utilizând setarea personalizată f7 [ Indicatori inversați ].

Avertizare de expunere

Afișajele vor clipi dacă setările selectate depășesc limitele sistemului de măsurare a expunerii.

Viteze de expunere extinse

Pentru viteze de expunere de până la 900 s (15 minute), selectați [ PORNIT ] pentru setarea personalizată d5 [ Viteze de expunere extinse (M) ].

Expuneri lungi

La viteze mai mici de 1 s, viteza obturatorului afișată de cameră poate diferi de timpul real de expunere. Timpii efectivi de expunere la timpi de expunere de 15 și 30 de secunde, de exemplu, sunt de 16 și respectiv 32 de secunde. Timpul de expunere se va potrivi din nou cu viteza obturatorului selectată la viteze de 60 de secunde și mai lente.

Control automat al sensibilității ISO (mod M )

Dacă este activat controlul automat al sensibilității ISO ( 0 Control automat al sensibilității ISO ), sensibilitatea ISO va fi ajustată automat pentru o expunere optimă la viteza obturatorului și diafragma selectate.

Expuneri de lungă durată (numai în modul M)

Camera oferă două opțiuni pentru expuneri de lungă durată: „Bulb” și „Timp”. Expunerea de lungă durată poate fi utilizată pentru fotografii cu artificii, peisaje nocturne, stele sau lumini în mișcare.

O expunere de 35 de secunde la o viteză de expunere de „Bulb” și o deschidere de f/25

Viteza obturatorului Descriere
Bec Obturatorul rămâne deschis în timp ce butonul de declanșare este apăsat.
Timp Expunerea începe când butonul de declanșare este apăsat și se termină când butonul este apăsat a doua oară.
 1. Păstrați camera stabilă, de exemplu folosind un trepied.

 2. Țineți apăsat butonul I și rotiți selectorul principal de comandă pentru a selecta modul M.

 3. Rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege o viteză a obturatorului Bulb („Bulb”) sau Timp („Timp”).

  Bec

  Timp

  Rețineți că indicatorii de expunere nu sunt afișați la o viteză de expunere de Bulb sau Time .

 4. Concentrați și începeți expunerea.

  • „Bulb” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea. Țineți apăsat butonul de declanșare în timpul expunerii.
  • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea.
  • Timpul scurs este afișat în panoul de control.

 5. Încheiați expunerea.

  • „Bulb” : Ridicați degetul de pe butonul de declanșare.
  • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt a doua oară.

Expunere lungă de timp

 • Rețineți că „zgomotul” (puncte luminoase, pixeli luminoși distanțați aleatoriu sau ceață) poate fi prezent la expunerile lungi.
 • Punctele luminoase și ceața pot fi reduse alegând [ PORNIT ] pentru [ NR expunere lungă ] din meniul de fotografiere.
 • Vă recomandăm să utilizați una dintre următoarele surse de alimentare pentru a preveni pierderea energiei în timpul expunerilor lungi:

  • O baterie complet încărcată
  • Un adaptor CA de încărcare EH‑7P opțional
  • Un adaptor CA opțional EH‑8P cu un cablu USB UC‑E25 (cu conectori de tip C la ambele capete)
  • Un conector de alimentare EP‑5B opțional cu un adaptor de curent alternativ EH‑5d, EH‑5c sau EH‑5b
 • Pentru a preveni estomparea, se recomandă utilizarea unui trepied sau a unui dispozitiv, cum ar fi un cablu opțional pentru telecomandă sau o telecomandă fără fir.

Blocare expunere automată

Utilizați blocarea expunerii automate pentru a recompune fotografiile după setarea expunerii pentru o anumită zonă a subiectului. Blocarea expunerii este utilă atunci când zona folosită pentru a seta expunerea este mult mai luminoasă sau mai întunecată decât împrejurimile.

 1. Cu subiectul poziționat în punctul de focalizare selectat și butonul de declanșare apăsat la jumătate, apăsați centrul subselectorului pentru a bloca expunerea.

  • În timp ce centrul subselectorului este apăsat, expunerea se va bloca la valoarea măsurată într-o zonă a subiectului determinată de opțiunea de măsurare selectată.

  • O pictogramă AE-L va apărea pe afișajul de fotografiere.
  • Dacă focalizarea automată este activată, focalizarea se va bloca.

 2. Ținând apăsat centrul sub-selectorului, recompuneți fotografia și fotografiați.

Blocarea expunerii cu butonul de declanșare

Dacă este selectat [ Pornit (apăsare pe jumătate) ] pentru Setarea personalizată c1 [ Buton de declanșare AE-L ], expunerea se va bloca în timp ce butonul de declanșare este apăsat până la jumătate.

Zona măsurată

 • Cu [ Măsurare spot ], expunerea va fi blocată la valoarea măsurată într-un cerc centrat pe punctul de focalizare curent.
 • Cu [ Măsurare ponderată la centru ], expunerea va fi blocată la o valoare ponderată spre un cerc de 12 mm în centrul afișajului.

Reglarea vitezei obturatorului și a diafragmei

Următoarele setări pot fi ajustate în timp ce centrul subselectorului este apăsat:

Modul Setare
P Viteza de expunere și diafragma (program flexibil; 0 P (Automat programat) )
S Viteza obturatorului
A Deschidere
 • Noile valori pot fi confirmate în afișajul de fotografiere și panoul de control.

Compensarea expunerii

Compensarea expunerii este utilizată pentru a modifica expunerea față de valoarea sugerată de cameră. Poate fi folosit pentru a face imagini mai luminoase sau mai întunecate.

−1 EV

Fără compensare a expunerii

+1 EV

Ajustarea compensației expunerii

Țineți apăsat butonul E și rotiți un selector de comandă.

 • Alegeți dintre valori între –5 EV (subexpunere) și +5 EV (supraexpunere). Valorile între –3 EV și +3 EV sunt disponibile în modul video.
 • La setările implicite, modificările compensării expunerii se fac în trepte de ¹⁄₃ EV. Mărimea treptelor poate fi modificată utilizând setarea personalizată b2 [ Pași EV pentru controlul expunerii ].
 • Valorile mai mari fac subiectul mai luminos, valorile mai întunecate.

 • Pictogramele E și indicatorii de expunere apar pe afișajul de fotografiere și pe panoul de control. În alte moduri decât M , zero („ 0 ”) din centrul indicatorului de expunere clipește. Valoarea curentă pentru compensarea expunerii poate fi confirmată prin apăsarea butonului E

  Monitorizați

  vizor

  Panou de control

 • Expunerea normală poate fi restabilită setând compensarea expunerii la ±0,0. Compensarea expunerii nu este resetată când camera este oprită.

Modul M

 • În modul M , compensarea expunerii afectează numai indicatorul de expunere; viteza obturatorului și diafragma nu se modifică.
 • Când este activ controlul automat al sensibilității ISO ( 0 Control automat al sensibilității ISO ), sensibilitatea ISO este ajustată automat în funcție de valoarea selectată pentru compensarea expunerii.

Folosind un bliț

Când se folosește un bliț opțional, compensarea expunerii afectează atât nivelul blițului, cât și expunerea, modificând atât luminozitatea subiectului principal, cât și a fundalului; dacă se dorește, efectul poate fi limitat la fundal folosind Setarea personalizată e3 [ Comp. expunere. pentru blitz ].