Alegeți operațiunile efectuate în timpul fotografierii statice fie apăsând comenzile camerei, fie apăsând comenzile și rotind cadranele de comandă.

  • Alegeți rolurile jucate de comenzile de mai jos. Evidențiați controlul dorit și apăsați J .

    0

    [ Butonul de previzualizare ]

    v

    [ Butonul Fn1 ]

    x

    [ Butonul Fn2 ]

    s

    [ Butonul Fn pentru fotografiere verticală ]

    z

    [ Butonul Fn3 ]

    V

    [ Butonul AF-ON ]

    7

    [ Subselector ]

    8

    [ Centru subselector ]

    l

    [ Buton AF-ON pentru fotografiere verticală ]

    m

    [ Selector multiplu pentru fotografiere verticală ]

    2

    [ Butonul de măsurare ]

    n

    [ Butonul BKT ]

    3

    [ Butonul de înregistrare a filmului ]

    S

    [ Butoane pentru funcția de focalizare a obiectivului ]

  • Rolurile care pot fi atribuite sunt enumerate mai jos. Rolurile disponibile variază în funcție de control.

    Rol

    Descriere

    A

    [ Punct de focalizare presetat ]

    Apăsarea comenzii selectează un punct de focalizare prestabilit.

    • Pentru a alege punctul, evidențiați-l, țineți apăsat butonul și apăsați butonul pentru modul AF până când punctul de focalizare clipește.

    • Puncte de focalizare separate pot fi selectate pentru orientarea „largă” (peisaj) și pentru fiecare dintre cele două orientări „înalt” (portret) dacă este selectată o altă opțiune decât [ Dezactivat ] pentru Setarea personalizată a5 [ Stocare puncte după orientare ].

    • Comportamentul controlului selectat poate fi ales apăsând 2 când [ Punct de focalizare presetat ] este evidențiat.

      • [ Apăsați pentru a reapela punctul de focalizare ]: Apăsând butonul de comandă, se amintește punctul de focalizare prestabilit.

      • [ Țineți apăsat pentru a reaminti punctul de focalizare ]: Punctul de focalizare presetat este selectat în timp ce controlul este apăsat. Eliberarea controlului restabilește punctul de focalizare selectat înainte de apăsarea comenzii.

    x

    [ Mod zonă AF ]

    Ținând apăsat butonul de comandă, se selectează un mod presetat pentru zonă AF. Modul în vigoare anterior este restabilit atunci când controlul este eliberat.

    • Pentru a alege modul zonă AF, apăsați 2 când [ Mod zonă AF ] este evidențiat.

    q

    [ Mod zonă AF + AF-ON ]

    Ținând apăsat butonul de comandă, selectează un mod presetat pentru zonă AF și inițiază focalizarea automată. Modul zonă AF în vigoare anterior este restabilit atunci când controlul este eliberat.

    • Pentru a alege modul zonă AF, apăsați 2 când [ Mod zonă AF + AF-ON ] este evidențiat.

    A

    [ AF-ON ]

    Apăsarea comenzii inițiază focalizarea automată, duplicând funcția butonului AF-ON .

    F

    [ Numai blocare AF ]

    Focalizarea se blochează în timp ce controlul este apăsat.

    E

    [ Blocare AE (Menține) ]

    Expunerea se blochează atunci când este apăsat controlul. Blocarea expunerii nu se termină când declanșatorul este eliberat. Expunerea rămâne blocată până când butonul de control este apăsat a doua oară sau până când cronometrul de așteptare expiră.

    X

    [ Blocare AE/AWB (ține apăsat) ]

    Expunerea se blochează atunci când este apăsat controlul. Dacă este selectat [ Auto ] sau [ Lumină naturală automată ] pentru balansul de alb, balansul de alb se va bloca la valoarea pentru cea mai recentă fotografie (blocarea balansului de alb). Expunerea și blocarea balansului de alb nu se termină când declanșatorul este eliberat. Blocarea va fi totuși eliberată atunci când comanda este apăsată a doua oară sau când temporizatorul de așteptare expiră.

    D

    [ Blocare AE (Resetare la eliberare) ]

    Expunerea se blochează atunci când este apăsat controlul. Expunerea rămâne blocată până când controlul este apăsat a doua oară, declanșatorul este eliberat sau temporizatorul de așteptare expiră.

    C

    [ Numai blocare AE ]

    Expunerea se blochează în timp ce controlul este apăsat.

    B

    [ Blocare AE/AF ]

    Focalizarea și expunerea se blochează în timp ce controlul este apăsat.

    r

    [ Blocare FV ]

    Apăsați butonul pentru a bloca valoarea blițului pentru unitățile bliț opționale; apăsați din nou pentru a anula blocarea FV.

    h

    [ N Dezactivare/activare ]

    Dacă blițul este activat în prezent, acesta va fi dezactivat în timp ce controlul este apăsat. Dacă blițul este în prezent oprit, sincronizarea cu perdeaua frontală va fi selectată în timp ce controlul este apăsat.

    q

    [ Previzualizare ]

    • Fotografie cu vizor : Țineți apăsat butonul pentru a opri diafragma în jos și pentru a previzualiza adâncimea câmpului.

    • Vizualizare live : Apăsați butonul pentru a opri deschiderea în jos și a previzualiza focalizarea. Apăsați din nou controlul pentru a restabili valoarea diafragmei selectată anterior.

    o

    [ Reapelați funcțiile de fotografiere ]

    Țineți butonul de comandă pentru a reapela setările selectate anterior.

    • Pentru a alege setările rechemate, apăsați 2 când [ Recall shooting functions ] este evidențiat.

      • Apăsați 1 sau 3 pentru a evidenția elementele și apăsați 2 pentru a vizualiza opțiuni. Apăsați J pentru a salva modificările și a ieși.

      • Pentru a stoca setările curente ale camerei pentru a le reaminti ulterior folosind această opțiune, selectați [ Salvare setări curente ].

    • Setări precum viteza obturatorului și diafragma pot fi modificate ținând butonul de comandă și rotind un selector de comandă.

      • În modul P , puteți ajusta setările flexibile ale programului.

      • Dacă este selectată o altă opțiune decât [ Dezactivat ] pentru setarea personalizată b4 [ Compensare expunere simplă ], compensarea expunerii poate fi ajustată prin rotirea unui cadran de comandă.

    • Setările nu pot fi salvate sau rechemate dacă:

      • este atașat un obiectiv fără CPU sau un obiectiv PC Micro-Nikkor 85 mm f/2.8D,

      • un obiectiv CPU cu un inel de deschidere este atașat cu [ Inel de deschidere ] selectat pentru Setarea personalizată f6 [ Personalizare cadrane de comandă ] > [ Setare diafragmă ] sau

      • un obiectiv CPU cu un inel de deschidere este atașat fără blocarea inelului la deschiderea minimă.

    1

    [ Rafa de bracketing ]

    • Dacă butonul este apăsat când este selectată o altă opțiune decât [ Bracketing WB ] pentru [ Bracketing automat ] > [ Setare bracketing automat ] în meniul de fotografiere în modul de eliberare

      Ch
      sau
      Cl
      sau în timpul fotografierii în rafală în modul Q , aparatul foto va realiza toate fotografiile din programul de bracketing curent și va repeta rafala de bracketing în timp ce butonul de declanșare este apăsat. În modurile de eliberare S și Q , fotografierea se va termina după prima explozie de bracketing.

    • Dacă controlul este menținut apăsat când este selectat [ Bracketing WB ] pentru [ Bracketing automat ] > [ Setat bracketing automat ], aparatul foto va face fotografii în timp ce butonul de declanșare este apăsat și va aplica bracketing balansul de alb la fiecare fotografie.

    • Selectarea [ Enable ] pentru setarea personalizată e9 [ Bracketing burst options ] echivalează cu menținerea controlului apăsat tot timpul.

    c

    [ Sincronizare. selecție lansare ]

    Când este conectat un transmițător fără fir opțional sau o telecomandă fără fir, controlul poate fi utilizat pentru a comuta între eliberarea de la distanță și eliberarea principală sau sincronizată. Opțiunile disponibile depind de setarea aleasă pentru Setarea personalizată d4 [ Sinc. opțiuni pentru modul de eliberare ].

    • Următoarele opțiuni sunt disponibile când este selectat [ Sincronizare ] pentru [ Sincronizare. opțiuni pentru modul de eliberare ]:

      • c [ Numai versiunea principală ]
        Țineți butonul apăsat pentru a face fotografii numai cu camera principală.

      • d [ Doar eliberare de la distanță ]
        Țineți butonul apăsat pentru a face fotografii numai cu camerele de la distanță.

    • Următoarele opțiuni sunt disponibile când este selectat [ Fără sincronizare ] pentru [ Sincronizare. opțiuni pentru modul de eliberare ]:

      • 6 [ Lansare sincronizată ]
        Țineți controlul apăsat pentru a sincroniza lansările de pe camerele master și de la distanță.

      • d [ Doar eliberare de la distanță ]
        Țineți butonul apăsat pentru a face fotografii numai cu camerele de la distanță.

    4

    [ + NEF (RAW) ]

    • Dacă în prezent este selectată o opțiune JPEG pentru calitatea imaginii, o copie NEF (RAW) va fi înregistrată cu următoarea fotografie făcută după ce este apăsat butonul (până când fotografia este făcută, „RAW” va apărea pe afișajul de calitate a imaginii din panoul de control din spate). Setarea inițială a calității imaginii va fi restabilită atunci când scoateți degetul de pe butonul de declanșare sau apăsați din nou controlul, anulând [ + NEF (RAW) ].

    • Copiile NEF (RAW) sunt înregistrate la setările selectate curent pentru [ NEF (RAW) recording ] și [ Image size ] > [ NEF (RAW) ] în meniul de fotografiere.

    b

    [ Afișare grilă de încadrare ]

    Apăsați butonul de comandă pentru a afișa o grilă de încadrare în vizor sau monitor. Apăsați din nou butonul pentru a opri afișajul.

    !

    [ Orizont virtual vizor ]

    Apăsați butonul de comandă pentru a vizualiza un orizont virtual în vizor. Apăsați din nou butonul pentru a opri afișajul.

    b

    [ Notă vocală ]

    Utilizați comanda pentru operațiunile cu notele vocale.

    j

    [ LAN cu fir/WT ]

    Dacă v-ați conectat anterior la rețele prin Ethernet sau folosind un transmițător fără fir, puteți apăsa butonul pentru a vă conecta la rețeaua accesată ultima dată. Dacă nu v-ați conectat anterior la o rețea, va fi afișat dialogul cu setările rețelei.

    O

    [ MENIUL MEU ]

    Apăsați butonul pentru a afișa „MENIUL MEU”.

    3

    [ Accesați elementul de top din MENIU MEU ]

    Apăsați butonul de comandă pentru a trece la articolul de sus din „MENIUL MEU”. Selectați această opțiune pentru acces rapid la un element de meniu folosit frecvent.

    K

    [ Redare ]

    Apăsați butonul de comandă pentru a începe redarea.

    l

    [ Redare filtrată ]

    Apăsați butonul de comandă pentru a vizualiza numai imaginile care îndeplinesc criteriile selectate pentru [ Criterii de redare filtrate ] în meniul de redare.

    W

    [ Selectați pentru a trimite (LAN/WT cu fir) ]

    Apăsați butonul de comandă în timpul redării cadru întreg pentru a selecta imaginea curentă pentru încărcare pe un computer prin Ethernet sau folosind un transmițător fără fir.

    K

    [ Selectați punctul central de focalizare ]

    Apăsați butonul pentru a selecta punctul central de focalizare.

    G

    [ La fel ca butonul AF-ON ]

    Controlul îndeplinește rolul selectat în prezent pentru butonul AF-ON .

    n

    [ Banca meniului de fotografiere ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a alege banca de meniuri de fotografiere.

    z

    [ Mod AF/Mod zonă AF ]

    Țineți butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege modul de focalizare automată, selectorul secundar de comandă pentru a alege modul zonă AF.

    J

    [ Alegeți zona imaginii ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a alege zona imaginii. Opțiunile disponibile pentru selecție pot fi alese utilizând setarea personalizată d8 [ Limitarea zonei de imagine selectabile ].

    y

    [ D‑Lighting activ ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a regla Active D-Lighting.

    z

    [ Mod de întârziere expunere ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a alege întârzierea de declanșare.

    $

    [ Spd obturator și blocare diafragmă ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a bloca viteza obturatorului (modurile S și M ). Pentru a bloca diafragma (modurile A și M ), apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul secundar de comandă.

    v

    [ 1 pas viteză/apertura ]

    Efectuați ajustări la viteza obturatorului și diafragma în trepte de 1 EV, indiferent de opțiunea selectată pentru Setarea personalizată b2 [ Pași EV pentru controlul expunerii ].

    • În modurile S și M , viteza obturatorului poate fi ajustată în trepte de 1 EV ținând butonul de comandă și rotind selectorul principal de comandă.

    • În modurile A și M , diafragma poate fi ajustată în trepte de 1 EV ținând controlul și rotind selectorul de subcomandă.

    w

    [ Alegeți numărul obiectivului fără CPU ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a alege un număr de obiectiv salvat folosind elementul [ Date obiectiv non-CPU ] din meniul de configurare.

    v

    [ Modul de expunere ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege modul de expunere.

    E

    [ Compensarea expunerii ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a regla compensarea expunerii.

    9

    [ Sensibilitate ISO ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege o valoare pentru sensibilitatea ISO. Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul secundar de comandă pentru a regla setările de control automat al sensibilității ISO.

    w

    [ Contorizare ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți un cadran de comandă pentru a alege o opțiune de măsurare.

    c

    [ Evaluare ]

    Pentru a evalua imaginea curentă în modul redare, apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă.

    • Pentru a afișa opțiunile de evaluare, evidențiați [ Rating ] și apăsați 2 . Dacă este selectată o altă opțiune decât [ Niciun ], evaluarea aleasă poate fi atribuită imaginilor prin simpla apăsare a comenzii selectate. Apăsând din nou butonul de comandă, se selectează un rating „fără stea”.

    t

    [ Bracketing automat ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege numărul de fotografii și selectorul secundar de comandă pentru a selecta incrementul de bracketing sau cantitatea de D-Lighting activ.

    $

    [ Expunere multiplă ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege modul și selectorul secundar de comandă pentru a alege numărul de fotografii.

    2

    [ HDR (gamă dinamică înaltă) ]

    Apăsați butonul de comandă și rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege modul și selectorul secundar de comandă pentru a alege diferența de expunere.

    Y

    [ La fel ca selectorul multiplu ]

    Apăsarea comenzii selectate în sus, în jos, la stânga sau la dreapta are același efect ca și apăsarea butonului 1 , 3 , 4 sau 2 de pe selectorul multiplu.

    • Dacă această opțiune este atribuită subselectorului, rolul jucat de subselector în timpul redării zoom poate fi ales dintre [ Derulare ] și [ Afișare cadru următor/anterior ].

    • Dacă această opțiune este atribuită selectorului multiplu pentru fotografiere verticală, puteți selecta rolul jucat de control în timpul redării utilizând [ Info/redare fotografie ]. Dacă este selectat [ Info C / Redare D ], puteți apăsa butonul de comandă în sus sau în jos pentru a afișa alte imagini, la stânga sau la dreapta pentru a vizualiza informațiile despre fotografie.

    • Dacă această opțiune este atribuită selectorului multiplu pentru fotografierea verticală, rolul jucat de centrul selectorului multiplu pentru fotografierea verticală este același cu cel îndeplinit de centrul selectorului multiplu.

    x

    [ Selectarea punctului de focalizare ]

    Controlul selectat poate fi folosit pentru a alege punctul de focalizare.

    • În cazul selectorului multiplu pentru fotografiere verticală, centrul selectorului joacă rolul ales pentru [ Centru subselector ].

    [ Nici unul ]

    Controlul nu are efect.

Orizont virtual

Dacă apăsați un control căruia i-a fost atribuit [ Apăsați ] > [ Orizontul virtual vizor ], camera va afișa în vizor indicatori de înclinare și rulare pe baza informațiilor de la senzorul de înclinare încorporat. Acești indicatori pot fi citiți după cum urmează:

Roll

Camera înclinată spre dreapta

Nivelul camerei

Camera înclinată spre stânga

Pas

Camera înclinată înainte

Nivelul camerei

Camera înclinată înapoi

  • Rețineți că afișajul poate să nu fie precis atunci când camera este înclinată la un unghi ascuțit înainte sau înapoi. Aparatul foto nu va afișa indicatori de înclinare și ruliu atunci când este ținut la unghiuri la care înclinarea nu poate fi măsurată.

  • Rolurile indicatoarelor de înclinare și rulare sunt inversate atunci când camera este rotită pentru a face fotografii în orientare „înalt” (portret).

A Setări personalizate: reglaj fin setările camerei

a: Focalizare automată

b: Măsurare/Expunere

c: Timer/AE Lock

d: Fotografiere/Afișare

e: Bracketing/Bliț

f: comenzi

g: Film